02 Nov
02Nov

In aanwezigheid van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele, vzw Aan de Ijzer, vzw Heemkundekring Zwalm, Schepen Peter Van Den Haute en gemeenteraadslid Louis Ide van de gemeente Zwalm, Davidsfonds Oekene en Schellebelle, de families De Ceukelaere, De Wilde, De Waele, Lust en Moerman ging in de crypte van de oude Ijzertoren de herinhuldiging door van de heldenhuldezerkjes van Germain De Ceukelaere en Jan Victor Moerman.


Dank zij de verkregen informatie van de familie van Paul Dewilde en samen met de heemkundekring Zwalm kon worden aangetoond dat twee van hun zes heldenhuldezerken van Zwalmse oud-strijders uit WO I niet waren vernietigd. Voor het laten teloorgaan van deze zerkjes in de jaren ‘80 en ’90 volgde ook een officiële, historische en gemeende “sorry” van de voorzitter van het bestuur van de Ijzertoren.


De twee zerkjes kregen gisteren hun naamschildje in de crypte van de eerste IJzertoren terug. Daarop volgde een bloemenhulde in aanwezigheid van minister Matthias Diependaele, de nabestaanden van de betrokken families (van de gesneuvelde oud-strijders en van de schenkers van de heldenhuldezerkjes) en van de heemkundekring.
De Minister, Conservator Peter Verplancke en Louis Ide gaven meer duiding in hun zeer gesmaakte toespraken. De zerken en de naam van de jonge twintigers Victor MOERMAN (grenadier) en DECEUKELAERE (brancardier) zijn terug waar ze horen: in Kaaskerke In de crypte. U kan meer lezen over het Dikkelse en over de vijf Nederzwalmse heldenhuldezerkjes in onze Zwalmgalms van dit jaar nummers 1 en 3.

Met dank aan Patrick Buysse van Erfgoed Roeselare voor de informatie die we ontvingen over de familie van Paul De Wilde.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.