01 Jul
01Jul

Op 23 augustus 1903 vond in het rustige Roborst een "schrikkelijke moord op eenen jongeling van 25 jaren plaats". Augustinus Van den Noortgaete, een zoon uit café "Klein Holland" aan de Koedreve, werd op verschrikkelijke wijze van het leven beroofd in het nabijgelegen café "In den Hert" aan de Statiewijk te Roborst.

De vzw Heemkundekring  Zwalm slaagde erin het assisendossier tegen Leo Van de Wiele in te kijken, te analyseren en aan de hand van deze gegevens het verhaal met respect voor de betrokkenen te reconstrueren. 

Benieuwd naar het relaas van deze droevige gebeurtenis? In het nieuwe nummer van "De Zwalmgalm" (2021/2) verzamelt onze voorzitter Guy De Noyette de feiten op een rijtje. 

Losse nummers zijn steeds verkrijgbaar aan 4,50 euro op het secretariaat, bij de bestuursleden, bij huis Denijs te Munkzwalm of via secretariaat@heemkundekringzwalm.be.

Café "In den Hert" aan het station te Roborst bij de terugkeer van Hilaire De Meyer als werkweigeraar uit Duitsland, collectie Guy De Noyette. Zittend, v.l.n.r.: Hilaire De Meyer, Idis De Noyette, Van Damme en Lucien Spanghers. Staand, v.l.n.r.: Eliane Van Daele, Firmin Dumont, Camilla Porrez, Angèle Van Hecke, Cécile Porrez, Louis Keppens, Albert Spranghers, Robert De Meyer (met vlag) en Félix Janssens. In de deuropening, v.l.n.r.: Gilbert De Meyer, René Bradt, Rouckhout en Frans Hoebeke. 


De celdeur waarachter Leo Van de Wiele enige tijd zat opgesloten in de voormalige rijkswachtpost van Munkzwalm. Met dank aan de familie De Wilde-Fourneau.


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.