03 Jul
03Jul

"In pago bracbatinse in locis nuncupatis baceroth, decla, neonifio et securiaco mansi xlviiij". Met deze zin in een charter van (wellicht) 29 juni 821 is de eerste geschreven vermelding van het dorp Dikkele - samen met Baasrode, Ninove, Roeselare en Sirault - een feit. Exact 1200 jaar geleden dus. Het was Lodewijk de Vrome die hierin de bezittingen van de Sint-Amandsabdij van Saint-Amand-les-Eaux (Elnone, Frankrijk) in de toenmalige Brabantgouw bevestigde. Reden om te vieren dus!

Vermelding van "Decla" in het charter waarin Lodewijk de Vrome de bezittingen van de Sint-Amandsabdij bevestigt. Eerste cartularium van de Sint-Amandsabdij te Saint-Amand-les-Eaux (Rijsel, A.D.N., 12 H 1, nummer 148, uit het werk van Filip Hooghe "Van Baceroth tot Baasrode en Sint-Amands: evolutie van een Karolingisch domein (8ste-15de eeuw)").

U leest meer over het charter uit 821 in het artikel "Dikkele 1200 jaar" in het nieuwste nummer van "De Zwalmgalm", van de hand van Louis Ide en Jeroen De Swaef.

De vzw Heemkundekring Zwalm organiseert naar aanleiding van deze bijzondere verjaardag een overzichtstentoonstelling over het dorp, ook de gemeente Zwalm plant een activiteit te organiseren (doch allen onder voorbehoud van de geldende Corona-maatregelen).

We houden u verder op de hoogte!

Figuratieve kaart van Dikkele, "Muelecautere", het groot "Hasvelt" en het klein "Hasvelt", 1646 (RAG, Kaarten en plannen, nr.1281).

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.