10-04-2022 tot 02-10-2022: Tentoonstelling DIKKELE

Overzichtstentoonstelling over Dikkele:

De opening van deze tentoonstelling viel samen met de officiële en eerste degustatie van het Swaelmke, het eigen bier van vzw Heemkundekring Zwalm.

Het kon niet beter samen vallen want Dikkele heeft een rijke brouwer traditie in de de volksmond het Brouwersdorp genoemd.  

“In pago bracbatinse in locis nuncupatis baceroth, decla, neonifio et securiaco mansi xlviiij”. Met deze zin in een charter van (wellicht) 29 juni 821 is de eerste geschreven vermelding van het dorp Dikkele – samen met Baasrode, Ninove, Roeselare en Sirault – een feit. Exact 1200 jaar geleden dus. Het was Lodewijk de Vrome die hierin de bezittingen van de Sint-Amandsabdij van Saint-Amand-les-Eaux (Elnone, Frankrijk) in de toenmalige Brabantgouw bevestigde. 

In de 19de eeuw waren de Vanderstrichts de Dikkelse brouwers. De brouwerij noemde ze toen Excelsior. Ze besloten een tijd later uit te wijken naar Gent, mogelijk door het gebrek aan groeimogelijkheden in Dikkele en misschien had ook de minder gunstige ligging hier debet aan. Ze lieten hun nering over aan een Scheldewindekenaar. Die ging al na een paar jaar op de fles. Dit kwam Theophiel Prosper de Wever ter oren en die prompt de ouderlijke boerderij in Ooike verliet om zich in 1890 in Dikkele te komen vestigen. 

In 1892 kon Prosper de gebouwen van de Brouwerij Excelsior kopen. Hij begon direct met brouwen en de naam veranderde in Brouwerij De Wever. Toen zijn zonen de brouwerij hadden overgenomen hebben ze deze rond 1934 nog verbouwd. De brouwersactiviteiten hielden op in 1983 toen de brouwerij werd overgenomen door Kronenbourg. 

De gebroeders De Wever bleven nog een aantal jaren actief als bierhandelaars. De oude gebouwen staan nog altijd rechts van herberg ‘In de Casino’.

Foto's Bert Broos, De Lobelle