11/11/2018: Rantsoentocht Eerste Wereldoorlog (1918-2018)

Vertellers nemen je in Nederzwalm en Meilegem op sleeptouw doorheen de gebeurtenissen in Zwalm tijdens WO I. Op verschillende stopplaatsen kan je rantsoenbonnen inruilen voor enkele op de oorlogskeuken geïnspireerde gerechten. De rantsoentocht eindigt in de kerk van Meilegem waar je nog een drankje krijgt aangeboden. In de kerk volgt een slotevocatie met toneel, poëzie, projecties, muziek en kunst.Start om 14 u. onder de Scheldebrug in Nederzwalm-Hermelgem (traject van 4 km).

De herdenking van de wapenstilstand die hier in Zwalm gelukkig op 11 november 1918 viel want 1 dagje later had het hier behoorlijk mis kunnen uitdraaien. Na de gebruikelijke vieringen in de kerk te Munkzwalm, aan het monument en in De Zwalmparel (receptie) zorgen wij in de namiddag voor een goedgevulde dag met wandelingen langs de meest memorabele plaatsen waar de oorlogsanekdotes zullen verteld worden (door Nederzwalm-Hermelgem en Meilegem). Verschillende verenigingen van Zwalm werken mee om van deze dag een onvergetelijk moment te maken; de KVLV van Beerlegem, Munkzwalm en Femma Nederzwalm zorgen voor oorlogskost en Die Munckgesellen brengen een evocatie van deze laatste dagen in de kerk van Meilegem.

Reserveren: ten laatste op 2 november via bestuur@heemkundekringzwalm.be en 6 € per persoon, voor uw rantsoenzegeltjes, op rekening BE93 0013 3128 3267 van Heemkundekring De Zwalm overschrijven. De rantsoenbonnen ontvang je bij de start van de wandeling.Wie niet deelneemt aan de wandeling, kan vanaf 14u terecht in de kerk voor achtergrondmuziek en tentoonstellingen. De slotevocatie start tussen 16 en 17u.Een organisatie van Gemeente Zwalm, Heemkundekring Zwalm, KVLV Munkzwalm, KVLV Beerlegem, KVLV Sint-Denijs-Boekel, Femma Nederzwalm, Nationale Strijdersbond Zwalm, die Munckghesellen, de Zwalmse scholen, Bertrand Van De Walle, Didier Steenhaut, Roger Laplasse, Chris Masson en Rudy Steyvers.

© Foto: Nederzwalm-Hermelgem, november 1918. The National Archives (VS)

Foto's Bert Broos: