21/01/2011: Voordracht "Emigratie vanuit De Vlaamse Ardennen naar Argentinië"

Emigratie vanuit De Vlaamse Ardennen naar Argentinië.

Marc Vuylsteke, voorzitter van de Heemkundige Kring Businarias (Maarkedal), heeft ons die avond onderhouden over de "Volksplanting" in Argentinië rond 1880 vanuit de Vlaamse Ardennen, een  initiatief van Eugeen Schepens uit Welden.

Wie was Eugeen Schepens ? Hij werd geboren te Welden op 5 juni 1853 als achtste kind in een rij van 9 in het gezin Joannes Baptiste  en Maria Constantia Schamp. Hij studeerde aan de universiteit te Leuven ontmoette er de Argentijnse president die migranten zocht voor zijn dun bevolkte land. Schepens emigreerde enkele jaren later met een groot aantal families uit de Vlaamse Ardennen.

Migratie is van alle tijden en heeft plaats over de hele wereld, migratie is een mondiaal fenomeen. Men trekt weg uit eigen land omdat men geen werk, geen toekomst, geen leven heeft. Donkere tijden waren het vooral in de tweede helft van de 19de eeuwen ook nog in het begin van de 20ste eeuw. Duizenden verpauperde Vlamingen waaronder ook vele kinderen vonden door armoede, honger en ontbering een vroege dood. Om aan het noodlot te ontsnappen en hopend werk te vinden trokken velen weg uit Vlaanderen, naar Wallonië, Frankrijk en naar Amerika. In onze streek was rond 1880 ook Argentinië erg in trek.

In de voordracht ging het vooral over de grote groep emigranten uit de Vlaamse Ardennen die onder leiding van Eugene Schepens vanuit Antwerpen naar Entre Rios in Argentinië vertrok. Het waren o.a. de families Aelvoet, Berra, Creteur, De Clercq, De Langhe, Dendauw, Gyselinck, Van Cauwenberghe, Vandenbrande, Van den Doren, Vanderdonckt, Vandevelde, Van Der Hauvaert, Van Haezevelde, Van Pevenaeyge, Willems, e.a.

Vaartwel, vrienden! God zegene uwe verre reis en uwe ondernemingen, zijt gelukkig en voorspoedig, schrijft ons menigmaal nieuws, maar de volle waarheid, en dat al het toekomende nieuws ons moge verheugen en aanmoedigen.