mei-september/2018: Tentoonstelling "Kiezen", o.a. n.a.v. Erfgoeddag 2018

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van ‘Kiezen’. Wat uiteraard een ruim begrip kan zijn … het kan gaan van verstandskiezen (wijsheidstanden) tot kiezen met verstand en daarbij kunnen emoties een belangrijke rol spelen. Wij willen ons vooral focussen op het cultureel erfgoed van verkiezingen. Hoe werden deze in het verleden georganiseerd? Welke beperkingen waren er? Wie mocht stemmen en wie niet … en hoe is dit in de loop der tijden geëvolueerd? Is de manier van stemmen tellen altijd dezelfde gebleven? Hoe kwam de kiezer aan informatie om weloverwogen zijn stem te kunnen uitbrengen? Hoe probeerden politici potentiële kiezers te beïnvloeden? Hoe zat dat nu precies met de worsten en de pensen?

Wie wil ons helpen om het plaatselijke verkiezingsmateriaal te verzamelen zodanig dat we hierrond in ons lokaal een tentoonstelling kunnen opzetten op erfgoeddag?

Ook een aantal ludieke verkiezingen zoals de oogstboer en –boerin in Meilegem, de wijkburgemeester in Roborst en misschien nog veel andere plezante verkiezingen willen we in de kijker zetten.

Foto's Bert Broos: