Munkzwalm in de kijker (deel 2) - Erfgoeddag 'Thuis' 21 april 2024

Op zondag 21 april 2024 openen we onze nieuwe tentoonstelling waarbij we het rijke verenigingsleven van Munkzwalm in de kijker stellen.

Lees Meer  
Ons “Swaelmke” vanaf nu ook te koop in de Prik & Tik te Paulatem

Ook via de website (www.heemkundekringzwalm.be), of via de bestuursleden van vzw Heemkundekring Zwalm, kan u het Swaelmke aankopen.

Lees Meer  
Expo 300 jaar Sint-Hermesgilde Roborst (1724 - 2024)

Vanaf 3 maart 2024 treft u in ons documentatiecentrum een jaar lang een kleine expo aan die het ontstaan en de evolutie van deze eeuwenoude gilde belicht.

Lees Meer  
Scanzondagen: zondag 4 februari en 3 maart 2024

Duik in jullie fotoboeken of oude koekendozen en breng jullie oude foto’s of documenten mee. Wij scannen deze graag voor jullie in! De heemkring bezit ook nog veel oude foto’s. Kom snuisteren en help mee zoeken naar de personen, de locatie of de activiteit!

Lees Meer  
Waarom praten we zoals we praten? Geslaagde voordracht over dialecten op de nieuwjaarsreceptie 2024

Zulle, palto, vliebetter, ne mis, kaffee of was het kaaffee ... Waarom praten we zo in de Zwalmstreek? We kwamen het allemaal te weten. Veronique De Tier bracht ons een boeiende en leerrijke voordracht over dialectologie.

Lees Meer  
Nieuwjaarsreceptie 2024 vzw Heemkundekring Zwalm

Op vrijdag 19 januari 2024 in GC "De Munk" om 19:30 uur. Het bestuur van de vzw Heemkundekring Zwalm nodigt jullie graag uit op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie met als gastspreker Professor Veronique De Tier.

Lees Meer  
Op stap met de metaaldetector

Roland Dekens uit Zingem zal ons onderhouden over zijn hobby. Hij vertelt graag en we kunnen u wel vertellen dat hij al het één en ander heeft gevonden. Benieuwd naar zijn vondsten? Allen van harte welkom op zondag 3 december 2023 in ons documentatiecentrum, open van 10u tot 12u.

Lees Meer  
Merovingische schijffibula uit Beerlegem erkend als Vlaams topstuk

Dit fantastisch nieuws willen wij zeker met jullie delen. De mantelspeld die werd gevonden in een vroegmiddeleeuws (Merovingisch) graf in Beerlegem in 1955, krijgt erkenning als Vlaams topstuk.

Lees Meer  

Op zondag 5 november 2023 laat de vzw Heemkundekring Zwalm jullie een kijkje nemen naar een verkoopakte uit 1522 over een verkoop in Hermelgem.

Lees Meer  
Een struikelsteen voor Michel Vande Velde: 10 november 2023

Op vrijdag 10 november 2023 zal een gedenksteen, in de vorm van een struikelsteen, voor Michel Vande Velde worden ingehuldigd.

Lees Meer  
"Munkzwalm in de kijker"

Op zondag 23 april 2023 openen we onze nieuwe tentoonstelling in de reeks "Zwalmse dorpen in de kijker" over Munkzwalm.

Lees Meer  
Poëzie met Jean Monnet!

Op zondag 4 december a.s., vanaf 10:30 uur, komt niemand minder dan Jean Monnet naar ons lokaal om ons te verblijden met zijn nieuwste voorstelling.

Lees Meer