Open Monumentendag in Zwalm

Op zondag 12 september a.s. is het opnieuw Open Monumentendag. In Zwalm openen de Zwalmmolen en de Ijzerkotmolen tussen 10:00 en 17:00 uur hun deuren. Benieuwd om het ambacht van molenaar in volle glorie te ontdekken? Benieuwd naar de rijke geschiedenis van deze twee molens? Aarzel dan niet en spring zeker en vast eens binnen op deze twee toplocaties!

Lees Meer  
Kunst & Zwalm 2021

Erfgoed inspireert! Mede daarom is de vzw Heemkundekring Zwalm dit jaar partner van het tweejaarlijks project "Kunst & Zwalm", samen met onder meer Erfgoed Vlaamse Ardennen (EVA), de gemeente Zwalm, de gemeente Horebeke en Croxapox.

Lees Meer  
Spreekbeurt Napoléon Bonaparte door de heer Frans Roest

Spreekbeurt Napoléon Bonaparte door de heer Frans Roest, oud-bestuurslid van de Heemkundekring Zwalm. UITGESTELD NAAR ZONDAG 14 NOVEMBER 2021.

Lees Meer  
Opening documentatiecentrum op zondag 5 september 2021

Voor het eerst sinds lange tijd opent de vzw Heemkundekring Zwalm opnieuw het documentatiecentrum voor haar leden en sympathisanten op zondag 5 september 2021 tussen 10:00 en 12:00 uur.

Lees Meer  
1200 jaar Dikkele - "In pago bracbatinse in locis nuncupatis (...) decla"

"In pago bracbatinse in locis nuncupatis baceroth, decla, neonifio et securiaco mansi xlviiij". Met deze zin in een charter van (wellicht) 29 juni 821 is de eerste geschreven vermelding van het dorp Dikkele een feit. Exact 1200 jaar geleden dus, reden om te vieren dus!

Lees Meer  
Roborst, 23 augustus 1903 - moord in café "In den Hert"

Op 23 augustus 1903 vond in het rustige Roborst een "schrikkelijke moord op eenen jongeling van 25 jaren plaats". Augustinus Van den Noortgaete, een zoon uit café "Klein Holland" aan de Koedreve, werd op verschrikkelijke wijze van het leven beroofd in het nabijgelegen café "In den Hert" aan de Statiewijk te Roborst.

Lees Meer  
Nieuwe uitgave van "De Zwalmgalm"

De tweede Zwalmgalm van onze 26ste jaargang is een feit.

Lees Meer  
Pralineverkoop vzw Heemkundekring Zwalm

De vzw Heemkundekring Zwalm kan, wegens de gekende omstandigheden, voor het tweede jaar op rij geen eetfestijn organiseren. Graag wensen we als alternatief dit jaar een unieke pralineverkoop te organiseren.

Lees Meer  
Kinderzoektocht "De Schat van Beerlegem"

In Beerlegem (Zwalm) werd woensdag de kinderzoektocht ‘De schat van Beerlegem’ ingewandeld. “De zoektocht wordt opgedragen aan Hubert De Pessemier, die in de jaren ‘50 van vorige eeuw een Merovingisch grafveld vond tijdens de werken in zijn zavelgroeve", zegt Lien Urmel, van Erfgoed Vlaamse Ardennen.

Lees Meer  
Nieuwe uitgave van "De Zwalmgalm"

Nieuwe uitgave van "De Zwalmgalm"

Lees Meer  
25 jaar heemkunde in Zwalm

25 jaar heemkunde in Zwalm

Lees Meer