06/2012: Tentoonstelling "Boekelse wanten"

Op zondagen 10, 17 en 24 juni 2012, telkens van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur, organiseerde de heemkundige kring van Zwalm in haar documentatiecentrum “Franskouter”, in de oude gemeenteschool te Sint-Denijs-Boekel een tentoonstelling over de handschoennijverheid in Zwalm en in het bijzonder in Sint-Denijs-Boekel.

Een mooie selectie materiaal uit de ateliers van de firma Volckaert, de werktuigen van de meester-snijder, kalibers, broderie-ijzers, cornetmachines en stepmachines… werden tentoongesteld.

Het museum van Folklore in Grotenberge, die de volledige collectie van het huis Schollaert van Sint-Maria-Oudenhove beheert, en een aantal andere handschoen-uitgevers stelden ook materiaal ter beschikking. De tentoonstelling toonde een prachtige collectie handschoenen, meesterwerkjes die de handschoenmaaksters eerst met de hand en later op de machine tevoorschijn toverden. Wie nog als thuiswerkster in de lederen handschoenen heeft gewerkt of in de verschillende ateliers in het Zwalmse nog handschoenen heeft gestikt, kon met een tikkeltje heimwee wegdromen bij deze prachtwerkjes.

In het tweede klaslokaal werden een aantal nostalgische foto’s van Sint-Denijs-Boekel getoond. De heemkring nodigde de bezoekers uit om speurneus te komen spelen. De collectie foto’s te bekijken en meehelpen om een aantal personen op de oude foto’s te herkennen.Vele bezoekers gaven hun medewerking.